[1 liceum] zadanie z NWD i NWW

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

[1 liceum] zadanie z NWD i NWW

Post autor: bleze »

Treść:
Iloczyn dwóch liczb naturalnych wynosi 1260, a ich NWD jest równy 6. Oblicz NWW tych liczb oraz podaj te liczby. Czy istnieje tylko jedna para takich liczb?
Jak to obliczyć?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

[1 liceum] zadanie z NWD i NWW

Post autor: Calasilyar »

myslę, że to nieco pomoże w rozwiązaniu https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=21425
cacksucker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 lis 2006, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wieluń

[1 liceum] zadanie z NWD i NWW

Post autor: cacksucker »

a * b=1260
a=xz
b=yz z to NWD
xyz�=1260
xy=35
x=7, y=5
Sa wiec to liczby 42, 30

NWW =xyz=210
Mozliwe rozwiazania
1) x=5 y=7
2)y=7 y=5
ODPOWIEDZ