Podzelność liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
gelo21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Podzelność liczb

Post autor: gelo21 »

Pokazać, że dla dowolnego n \(\displaystyle{ 2^{n}}\) nie dzieli \(\displaystyle{ ( 3 ^{n}+1)}\).
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Podzelność liczb

Post autor: Vax »

Dla n=1 teza nie jest spełniona.

Pozdrawiam.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Podzelność liczb

Post autor: ElEski »

gelo21,
Podziel sobie jedno przez drugie ;D
Oczywiście dla n naturalnego, większego niż 1.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Podzelność liczb

Post autor: klaustrofob »

załóżmy, że \(\displaystyle{ n=2k+1\ge 3}\). wtedy \(\displaystyle{ 8|2^n}\), a ponieważ \(\displaystyle{ 3^n=3^{2k+1}=3^{2k}\cdot 3=9^k\cdot 3}\), więc z dzielenia przez 8 liczba \(\displaystyle{ 3^n+1}\) daje resztę 4. sprzeczność. z kolei gdy \(\displaystyle{ n=2k\ge 2}\), to \(\displaystyle{ 4|2^n}\), ale \(\displaystyle{ 3^n=3^{2k}=9^k}\) i z dzielenia prze 4 liczba \(\displaystyle{ 3^n+1}\) daje resztę 2. też sprzeczność. dla n=1 teza nie jest prawdziwa, jak zauważył \(\displaystyle{ Vax}\)
ODPOWIEDZ