Wartość wyrażenia.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kris706
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 3 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wartość wyrażenia.

Post autor: kris706 »

Witajcie. Jak formalnie sprawdzić że \(\displaystyle{ (\frac{7}{8})^{100} - \frac{1}{8} < 0}\). Z góry dziękuję za odpowiedź.
DrJeckyll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przestrzeń Banacha
Pomógł: 13 razy

Wartość wyrażenia.

Post autor: DrJeckyll »

Spróbuj wykazać analogiczną nierówność po przerzuceniu 1/8 na prawą stronę
kris706
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 3 mar 2010, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wartość wyrażenia.

Post autor: kris706 »

Niestety nie mam pomyslu. Wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{8}*7*(\frac{7}{8}) ^{100}< \frac{1}{8}}\). Nie wiem co z tym dalej zrobic.
ODPOWIEDZ