liczba zlozona

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

liczba zlozona

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie liczbą naturalna (tj. \(\displaystyle{ k \in N}\)), a) Jeśli \(\displaystyle{ k=m+2mn+n}\) dla pewnych \(\displaystyle{ m, n \in N}\) to \(\displaystyle{ 2k+1}\) jest liczbą złożona oraz b) Jeśli \(\displaystyle{ 2k+1}\) jest liczbą złożona to wtedy istnieją \(\displaystyle{ m, n \in N}\) ze \(\displaystyle{ k=m+2mn+n}\)
c) Czy liczby (-o ile istnieja) \(\displaystyle{ m, n}\) sa wyznaczone jednoznacznie ? -dla ustalone go k
Ahhaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 paź 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraj walecznych obrońców krzyża
Pomógł: 3 razy

liczba zlozona

Post autor: Ahhaa »

\(\displaystyle{ 2k+1=2m+4mn+2n+1=(2m+1)(2n+1)}\)
ODPOWIEDZ