Jak to rozwiązać?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
tomekgil1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 lis 2010, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Jak to rozwiązać?

Post autor: tomekgil1 »

Witam!
To mój pierwszy post, więc sorry gdybym napisał ten temat nie tu gdzie trzeba.
Mam problem z pewnym zadaniem. Należy obliczyć to bez użycia kalkulatora. Prawdopodobnie trzeba zastosować wzory skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ \sqrt{1999^2+1999^2*2000^2+2000^2}}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Jak to rozwiązać?

Post autor: Vax »

Najlepiej tak:

\(\displaystyle{ \sqrt{1999^2+1999^2\cdot 2000^2 + 2000^2}}\)

\(\displaystyle{ t=1999}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{t^2+t^2(t+1)^2+(t+1)^2} = \sqrt{t^2+(t+1)^2(t^2+1)} = \sqrt{t^4+2t^3+3t^2+2t+1} = \sqrt{(t^2+t+1)^2} = |t^2+t+1| = t^2+t+1 = 1999^2+2000}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ