Udowodnij, że podana liczba jest nieparzysta
b)\(\displaystyle{ 2*3 ^{5}+3 ^{6}+3 ^{7} +3 ^{8}}\)
Zrobiłem to tak nie wiem, czy dobrze...
=\(\displaystyle{ 3 ^{5}(2+3+9+27)= 3 ^{5}(40+1)=2(20*3 ^{5})+3 ^{5}}\)
Czy da się to wyrażenie doprowadzić do postaci \(\displaystyle{ 2n + 1}\)
Prawa działań na potęgach- podzielność liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Prawa działań na potęgach- podzielność liczb
\(\displaystyle{ 3^5 \cdot 41}\)--> koniec obliczen ---> iloczyn dwoch liczb nieparzystych jest liczba nieparzysta
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 17 sie 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Prawa działań na potęgach- podzielność liczb
Wiem, ale mam wykorzystać prawa działań na potęgach...
Wykaż:
\(\displaystyle{ 5| 3 ^{18} + 6 ^{17}}\)
\(\displaystyle{ 3 ^{18} + 6 ^{17} = 3 ^{17}(3+2 ^{17})}\)
I co dalej ?
Wykaż:
\(\displaystyle{ 5| 3 ^{18} + 6 ^{17}}\)
\(\displaystyle{ 3 ^{18} + 6 ^{17} = 3 ^{17}(3+2 ^{17})}\)
I co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Prawa działań na potęgach- podzielność liczb
pomysl na jaka cyfre jednosci konczy sie \(\displaystyle{ 3^{18}}\)
\(\displaystyle{ 3^1= 3}\)
\(\displaystyle{ 3^2=9}\)
\(\displaystyle{ 3^3= ...7}\)
\(\displaystyle{ 3^4= ...1}\)
\(\displaystyle{ 3^5=... 3}\)
\(\displaystyle{ 3^6=...9}\)
....
\(\displaystyle{ 3^{18}=... ...}\)
to samo zrob dla \(\displaystyle{ 6^{17}}\)
\(\displaystyle{ 3^1= 3}\)
\(\displaystyle{ 3^2=9}\)
\(\displaystyle{ 3^3= ...7}\)
\(\displaystyle{ 3^4= ...1}\)
\(\displaystyle{ 3^5=... 3}\)
\(\displaystyle{ 3^6=...9}\)
....
\(\displaystyle{ 3^{18}=... ...}\)
to samo zrob dla \(\displaystyle{ 6^{17}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 17 sie 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Prawa działań na potęgach- podzielność liczb
hmm, mówiłem już, że mam to rozwiązując, stosując prawa działań na potęgach...
\(\displaystyle{ 2 ^{17} =(...)2}\)
W nawiasie\(\displaystyle{ 2+3= 5}\)
czyli jest podzielne przez 5, ale nie chcę schodzić na prościznę...
\(\displaystyle{ 2 ^{17} =(...)2}\)
W nawiasie\(\displaystyle{ 2+3= 5}\)
czyli jest podzielne przez 5, ale nie chcę schodzić na prościznę...