udowodnij, że jeżeli liczby a,b,p,q są różne od zera oraz p+q=1, to:
\(\displaystyle{ \frac{p}{a}}\) + \(\displaystyle{ \frac{q}{b}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{pa+qb}}\)
Udowodnij, że jeżeli...to prawdziwa jest równość
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 21:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko Bia?a
Udowodnij, że jeżeli...to prawdziwa jest równość
Nie z olimpiady, ale z koła przygotowującego do niej.
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Udowodnij, że jeżeli...to prawdziwa jest równość
Tak czy owak to nie prawda jest.ranatharu pisze:Nie z olimpiady, ale z koła przygotowującego do niej.
a=1/2, q=1/2, a=2, b=3