liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ala1609 »

jak wyznaczyc zbiór liczbcałkowitych które przy dzieleniu przez 3 dają reszte 2 wiem ze mozna to zapisac jako 3a+2 ale ja potrzebuje te konkretne liczby
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: smigol »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie, jeśli tak, to:
Podstawiaj kolejne liczby całkowite pod \(\displaystyle{ a}\).
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ A=\{k: \ k=3a+2 \wedge a\in\mathbb{Z}\}}\)
może być?
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ala1609 »

tylko jak np podstawie za a \(\displaystyle{ -2}\) to bedzie \(\displaystyle{ -6+2=4}\) a \(\displaystyle{ 4}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\) nie da reszty \(\displaystyle{ 2}\) tylko \(\displaystyle{ 1}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 14:53 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
abc666

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ -6+2=-4}\) a nie \(\displaystyle{ 4}\)
\(\displaystyle{ -4}\) daje resztę \(\displaystyle{ 2}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ares41 »

ala1609,
\(\displaystyle{ -6+2=-4}\)
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ala1609 »

\(\displaystyle{ -4:3=-1}\) i jakby było reszty \(\displaystyle{ 2}\) to \(\displaystyle{ -3+2=-1}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, o 15:03 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ (-4):3=(-2)\ i \ reszty \ 2}\)
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ala1609 »

ale dlaczego tak
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ares41 »

Reszta z dzielenia musi być nieujemna!
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

liczby całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2

Post autor: ala1609 »

no oki mniejwiecej rozumiem dzieki
ODPOWIEDZ