1) Udowodnij, że istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\)
2) Rozwiąż w \(\displaystyle{ x,y \in Z}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+3y^{2}=1998y}\)
liczby pierwsze postaci 4k+1
- mariolawiki1
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 24 razy
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
liczby pierwsze postaci 4k+1
Skorzystamy z takiego faktu:
Jeśli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą, zaś n liczbą całkowitą taką, że \(\displaystyle{ p|4n^2+1}\), to \(\displaystyle{ p \equiv 1 \ \ (mod \ 4)}\).
Na pewno \(\displaystyle{ p}\) nie może być równe \(\displaystyle{ 2}\), zatem wystarczy, że pokażemy iż \(\displaystyle{ p \not\equiv 3 \ \ (mod \ 4)}\). Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ k}\) - \(\displaystyle{ p=4k+3}\). Niech \(\displaystyle{ y=2n}\), wtedy z Małego twierdzenia Fermata \(\displaystyle{ y^{p-1} \equiv 1 \ \ (mod \ p)}\) (bo \(\displaystyle{ p}\) nie dzieli \(\displaystyle{ n}\)), ale \(\displaystyle{ y^2+1 \equiv 0 \ \ (mod \ p)}\) zatem:
\(\displaystyle{ y^{p-1} \equiv y^{4k+2} \equiv \left( -1 \right)^{2k+1} \equiv -1 \ \ (mod \ p)}\) sprzeczność, zatem \(\displaystyle{ p \equiv 1 \ \ (mod \ 4)}\).
Wróćmy do zadania. Załóżmy, że liczb pierwszych postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\) jest skończenie wiele niech będą one równe \(\displaystyle{ p_1,p_2,...,p_n}\). Niech \(\displaystyle{ X=4(p_1p_2p_3...p_n)^2+1}\). Z powyższego \(\displaystyle{ X}\) jest podzielne tylko przez liczby pierwsze postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\), ale liczba \(\displaystyle{ X}\) nie jest podzielna przez żadną z tych liczb, sprzeczność.
Jeśli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą, zaś n liczbą całkowitą taką, że \(\displaystyle{ p|4n^2+1}\), to \(\displaystyle{ p \equiv 1 \ \ (mod \ 4)}\).
Na pewno \(\displaystyle{ p}\) nie może być równe \(\displaystyle{ 2}\), zatem wystarczy, że pokażemy iż \(\displaystyle{ p \not\equiv 3 \ \ (mod \ 4)}\). Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ k}\) - \(\displaystyle{ p=4k+3}\). Niech \(\displaystyle{ y=2n}\), wtedy z Małego twierdzenia Fermata \(\displaystyle{ y^{p-1} \equiv 1 \ \ (mod \ p)}\) (bo \(\displaystyle{ p}\) nie dzieli \(\displaystyle{ n}\)), ale \(\displaystyle{ y^2+1 \equiv 0 \ \ (mod \ p)}\) zatem:
\(\displaystyle{ y^{p-1} \equiv y^{4k+2} \equiv \left( -1 \right)^{2k+1} \equiv -1 \ \ (mod \ p)}\) sprzeczność, zatem \(\displaystyle{ p \equiv 1 \ \ (mod \ 4)}\).
Wróćmy do zadania. Załóżmy, że liczb pierwszych postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\) jest skończenie wiele niech będą one równe \(\displaystyle{ p_1,p_2,...,p_n}\). Niech \(\displaystyle{ X=4(p_1p_2p_3...p_n)^2+1}\). Z powyższego \(\displaystyle{ X}\) jest podzielne tylko przez liczby pierwsze postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\), ale liczba \(\displaystyle{ X}\) nie jest podzielna przez żadną z tych liczb, sprzeczność.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2010, o 18:30 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
liczby pierwsze postaci 4k+1
Dlaczego to zachodzi? \(\displaystyle{ p-1=4k}\), a nie \(\displaystyle{ 4k+2}\) (choć nie wiem, czy to dobry argument, może czegoś nie widzę).\(\displaystyle{ y^{p-1} \equiv y^{4k+2} \equiv \left( -1 \right)^{2k+1}}\)
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
liczby pierwsze postaci 4k+1
Ale pokazujemy, że nie może zachodzić \(\displaystyle{ p=4k+3}\).
Edit: już zmieniłem posta, teraz jest "załóżmy, że p=4k+3", a wcześniej było "4k+1".
Edit: już zmieniłem posta, teraz jest "załóżmy, że p=4k+3", a wcześniej było "4k+1".
-
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 36 razy
liczby pierwsze postaci 4k+1
Rozwiązanie zadania pierwszego bardzo mi się podoba : D.
Nie widze jednak jak metoda nieskończonego schodzenia ma pomóc w drugim. Po pierwszym zejściu wracamy do wyjściowego równania tyle że po prawej stronie mamy już \(\displaystyle{ 666y_{1}}\), a myślałem że w tej metodzie mamy wracać do wyjściowego równania bez żadnej zmiany?
Nie widze jednak jak metoda nieskończonego schodzenia ma pomóc w drugim. Po pierwszym zejściu wracamy do wyjściowego równania tyle że po prawej stronie mamy już \(\displaystyle{ 666y_{1}}\), a myślałem że w tej metodzie mamy wracać do wyjściowego równania bez żadnej zmiany?
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
liczby pierwsze postaci 4k+1
Dobrze myślałeś. Załóż, że (x,y)=d (czyli \(\displaystyle{ y=dy_1}\) i \(\displaystyle{ x=dx_1}\)) i otrzymasz, że \(\displaystyle{ d^2}\) dzieli lewą stronę, czyli \(\displaystyle{ d^2}\) musi dzielić prawą stronę, która będzie się równała \(\displaystyle{ 1998dy_1}\), czyli \(\displaystyle{ d^2|1998dy_1}\), ale (d,y_1)=1, zatem \(\displaystyle{ d^2|1998d}\), czyli \(\displaystyle{ d|1998}\). 'Parę' przypadków zostało do sprawdzenia.