A więc mam takie zadanko.
\(\displaystyle{ 4444^{4444}}\) = A
B = suma cyfr liczby A
C = suma cyfr liczby B
D = suma cyfr liczby C
Wyznacz D
Sam doszedłem do tego że ta liczba z dzielenia przez 3 daje reszte 1. Tak samo dzieje sie z sumą cyfr tej liczby.
Dodam jeszcze, że jestem w pierwszej liceum i nie moge wykorzystać np. dzielenia modulo.
Za rozwiązanie z góry dziękuje.
Pozdrawiam Mysticer
Sumy cyfr.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
Sumy cyfr.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, o 16:42 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
Sumy cyfr.
Wielkie dzięki smigol za znalezienie tego rozwiązania. Jednak mam taki problem, że wogóle tego nie rozumiem. Czy to przypadkiem nie jest własnie to modulo 9?
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Sumy cyfr.
Nie. Z resztą kongruencje (modulo) to tylko i wyłącznie krótszy zapis podzielności: \(\displaystyle{ a=bk+r}\).Mysticer pisze:Czy to przypadkiem nie jest własnie to modulo 9?
Czego konkretnie nie rozumiesz? Tam na końcu trzeba skorzystać z tego, że liczba \(\displaystyle{ X}\) z dzielenia przez 9 daje taką samą resztę co suma cyfr liczby \(\displaystyle{ X}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
Sumy cyfr.
A więc do tego akurat doszedłem sam, że liczba daje taka sama reszte z dzielenia jak jej suma cyfr
Nie rozumiem konkretnie skąd bierze się np. \(\displaystyle{ 9 \cdot 6}\)
Nie rozumiem konkretnie skąd bierze się np. \(\displaystyle{ 9 \cdot 6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
Sumy cyfr.
Aha no tak Logiczne
Smigol mam pytanie... Możesz napisać mi ile masz lat?
Jezeli nie chcesz robic tego publicznie mozesz napisać mi na priv-- 10 lis 2010, o 18:48 --Aha no tak Logiczne
Smigol mam pytanie... Możesz napisać mi ile masz lat?
Jezeli nie chcesz robic tego publicznie mozesz napisać mi na priv
Smigol mam pytanie... Możesz napisać mi ile masz lat?
Jezeli nie chcesz robic tego publicznie mozesz napisać mi na priv-- 10 lis 2010, o 18:48 --Aha no tak Logiczne
Smigol mam pytanie... Możesz napisać mi ile masz lat?
Jezeli nie chcesz robic tego publicznie mozesz napisać mi na priv