1. \(\displaystyle{ \frac{a ^{2} }{1+a ^{4} } \le \frac{1}{2}}\)
2. \(\displaystyle{ a ^{2} +b ^{2} +c ^{2} + 3 \ge (a+b+c) ^{2}}\)
3. \(\displaystyle{ a ^{3} +b ^{3} +c ^{3} + \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} \ge 2(a+b+c)}\)
proszę o rozwiązanie tych przykładów krok po kroku
z góry dziękuje
Udowodnij (nierówności)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Udowodnij (nierówności)
1. Wyjdź od \(\displaystyle{ (a^2-1)^2 \ge 0}\);
2. Dla \(\displaystyle{ a=b=c=10}\) nie działa;
3. Pokaż, że \(\displaystyle{ a^3+\frac{1}{a} \ge 2a}\).
2. Dla \(\displaystyle{ a=b=c=10}\) nie działa;
3. Pokaż, że \(\displaystyle{ a^3+\frac{1}{a} \ge 2a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij (nierówności)
niestety nie udało mi się udowodnić żadnego z tych przykładów, mógłbym prosić o pomoc w ich rozwiązaniu?(krok po kroku)
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
Udowodnij (nierówności)
Jak widzisz 2. jest błędne (vide post Dasio11).
1.
\(\displaystyle{ (a^{2}-1)^{2}=a^{4}-2a^{2}+1 \ge 0}\) - przekształć, a dostaniesz oczekiwany wynik.
3.
Skorzystaj z tego, co już zostało napisane trzykrotnie (dla różnych literek). A żeby znaleźć nierówność dla danej literki zacznij dokładnie tak samo jak w 1.
Pozdrawiam.
1.
\(\displaystyle{ (a^{2}-1)^{2}=a^{4}-2a^{2}+1 \ge 0}\) - przekształć, a dostaniesz oczekiwany wynik.
3.
Skorzystaj z tego, co już zostało napisane trzykrotnie (dla różnych literek). A żeby znaleźć nierówność dla danej literki zacznij dokładnie tak samo jak w 1.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Udowodnij (nierówności)
1. Bez przekształceń, tylko z zastosowaniem AM-GM w mianowniku:
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} }{1+a ^{4} } \le \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} }{1+a ^{4} } \le \frac{a ^{2} }{2a ^{2}} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} }{1+a ^{4} } \le \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} }{1+a ^{4} } \le \frac{a ^{2} }{2a ^{2}} = \frac{1}{2}}\)