Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 01:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Wykaż, że liczby naturalne postaci 7k+3 oraz 7k+5, gdzie k należy do naturalnych nie mogą być kwadratami liczb naturalnych
nie wprost zapisałem
\(\displaystyle{ 7k+3 = n^2 \Leftrightarrow 7k+3=(7m+3)^2}\), prawa strona będzie więc podzielna przez 7 , reszty 3 [tak mi się wydaje]
idąc dalej dochodzę do \(\displaystyle{ k=7m^2+6m+6 \Leftrightarrow 7m^2+6m+6-k=0}\) i rozwiązuję jak zwykłe równanie kwadratowe, wynika mi z tego, że delta będzie liczbą całkowitą jedynie dla k=6, ale nawet wtedy m nie będzie należało do zbioru liczb naturalnych, na podstawie tego fałszu, wynika, że liczba postaci 7k+3 nie może być kwadratem dowolnej liczby naturalnej ?
podobnie myślę, żebym zrobił dla drugiej liczby, ale czy takie rozwiązanie jest poprawne ???
nie wprost zapisałem
\(\displaystyle{ 7k+3 = n^2 \Leftrightarrow 7k+3=(7m+3)^2}\), prawa strona będzie więc podzielna przez 7 , reszty 3 [tak mi się wydaje]
idąc dalej dochodzę do \(\displaystyle{ k=7m^2+6m+6 \Leftrightarrow 7m^2+6m+6-k=0}\) i rozwiązuję jak zwykłe równanie kwadratowe, wynika mi z tego, że delta będzie liczbą całkowitą jedynie dla k=6, ale nawet wtedy m nie będzie należało do zbioru liczb naturalnych, na podstawie tego fałszu, wynika, że liczba postaci 7k+3 nie może być kwadratem dowolnej liczby naturalnej ?
podobnie myślę, żebym zrobił dla drugiej liczby, ale czy takie rozwiązanie jest poprawne ???
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Na jakiej podstawie masz pierwszą równoważność? Prawa strona nie jest podzielna przez 7, a jej reszta z dzielania przez 7 jest 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 01:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
sprawdziłem do dla kilku liczb
że np. \(\displaystyle{ 7*9 + 3 = 66 \Rightarrow 6/7 = 9 r 3}\)... dla dla kwadratów to nie zadziała, nie pomyślałem
ale to w takim razie, da się w ogóle tak zapisać prawą stronę aby podzielna była przez 7 z resztą 3 ?
znaczy, domyślałem się, że chyba chodzi o to, żeby udowodnić, że się nie da ?
że np. \(\displaystyle{ 7*9 + 3 = 66 \Rightarrow 6/7 = 9 r 3}\)... dla dla kwadratów to nie zadziała, nie pomyślałem
ale to w takim razie, da się w ogóle tak zapisać prawą stronę aby podzielna była przez 7 z resztą 3 ?
znaczy, domyślałem się, że chyba chodzi o to, żeby udowodnić, że się nie da ?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Zakładamy, że \(\displaystyle{ 7k+3=n^2}\).
Za n podstawiamy liczbę parzystą \(\displaystyle{ (2p)}\) i dowodzimy, że nie istnieje takie \(\displaystyle{ k \in N}\) spełniające podaną równość. Potem za n podstawiamy liczbę nieparzystą \(\displaystyle{ (2p+1)}\) i dowodzimy to co poprzednio .
Analogicznie dla \(\displaystyle{ 7k+5}\)
Za n podstawiamy liczbę parzystą \(\displaystyle{ (2p)}\) i dowodzimy, że nie istnieje takie \(\displaystyle{ k \in N}\) spełniające podaną równość. Potem za n podstawiamy liczbę nieparzystą \(\displaystyle{ (2p+1)}\) i dowodzimy to co poprzednio .
Analogicznie dla \(\displaystyle{ 7k+5}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 12:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Masz równość \(\displaystyle{ 7k+3=n^2}\). Prawa strona przystaje do 3 modulu 7, teraz sprawdź do czego przystaje prawa strona modulo 7.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 01:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Nakahed90, wybacz, ale nie rozumiem z tego co napisałeś, co chcesz żebym sprawdził - trochę innymi słowami, jeśli mógłbym prosić ?
ares41, a więc tutaj chodzi po prostu o przyjęcie dowolnego formatu liczby, w sensie 2p - parzysta ; 2p+1 nieparzysta, bo zależnie od tego co podstawimy za k, lewa strona będzie albo parzysta albo nieparzysta ??
ares41, a więc tutaj chodzi po prostu o przyjęcie dowolnego formatu liczby, w sensie 2p - parzysta ; 2p+1 nieparzysta, bo zależnie od tego co podstawimy za k, lewa strona będzie albo parzysta albo nieparzysta ??
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Lewa strona tej równości przy dzielenie przez 7 daje resztę 3, sprawdź jaką resztę daje prawastrona.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 01:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
ale to przecież zależy od tego, co podstawi się za n ?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
W takim razie sprawdź, jakie mogą być reszty z dzielenia prawej strony przez 7 (wypisz wszystkie).
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 01:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
poczynając od n
\(\displaystyle{ =3 \ \ \frac{9}{7} \Rightarrow r=2 \\
=4 \ \ \frac{16}{7} \Rightarrow r=2 \\
=5 \ \ \frac{25}{7}\Rightarrow r=4 \\
=6 \ \ \frac{36}{7}\Rightarrow r=1 \\
=7 \ \ \frac{49}{7}\Rightarrow r=0 \\
=8 \ \ \frac{64}{7}\Rightarrow r=3 \\
=9 \ \ \frac{81}{7}\Rightarrow r=4 \\
=10 \ \ \frac{100}{7}\Rightarrow r=2}\)
do 10 wypisane, dalej nie wydaje mi się, żeby było trzeba
\(\displaystyle{ =3 \ \ \frac{9}{7} \Rightarrow r=2 \\
=4 \ \ \frac{16}{7} \Rightarrow r=2 \\
=5 \ \ \frac{25}{7}\Rightarrow r=4 \\
=6 \ \ \frac{36}{7}\Rightarrow r=1 \\
=7 \ \ \frac{49}{7}\Rightarrow r=0 \\
=8 \ \ \frac{64}{7}\Rightarrow r=3 \\
=9 \ \ \frac{81}{7}\Rightarrow r=4 \\
=10 \ \ \frac{100}{7}\Rightarrow r=2}\)
do 10 wypisane, dalej nie wydaje mi się, żeby było trzeba
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 12:47 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Łatwiej byłoby zacząć od n=1 - wtedy mógłbyś poprzestać na n=7, bo
\(\displaystyle{ 8 \equiv 1 \ (\text{mod} \ 7) \Rightarrow 8^2 \equiv 1^2 \ (\text{mod} \ 7) \\
9 \equiv 2 \ (\text{mod}\ 7) \Rightarrow 9^2 \equiv 2^2 \ (\text{mod} \ 7) \\
\vdots}\)
Spójrz teraz na swoje reszty (poza 8, bo jest niepoprawnie wyliczone ;p). Żadna z nich nie wynosi \(\displaystyle{ 3}\) ani \(\displaystyle{ 5}\). To oznacza, że liczba postaci \(\displaystyle{ 7k+3}\) lub \(\displaystyle{ 7k+5}\) nie może być kwadratem liczby naturalnej.
\(\displaystyle{ 8 \equiv 1 \ (\text{mod} \ 7) \Rightarrow 8^2 \equiv 1^2 \ (\text{mod} \ 7) \\
9 \equiv 2 \ (\text{mod}\ 7) \Rightarrow 9^2 \equiv 2^2 \ (\text{mod} \ 7) \\
\vdots}\)
Spójrz teraz na swoje reszty (poza 8, bo jest niepoprawnie wyliczone ;p). Żadna z nich nie wynosi \(\displaystyle{ 3}\) ani \(\displaystyle{ 5}\). To oznacza, że liczba postaci \(\displaystyle{ 7k+3}\) lub \(\displaystyle{ 7k+5}\) nie może być kwadratem liczby naturalnej.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2010, o 16:30 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 01:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
no to fajnie, ale jak to zapisać matematycznie, takie wypisanie w słupku, to raczej nie jest to o co chodzi ??
czy pomysł ares41'a jest dobry ?
czy pomysł ares41'a jest dobry ?
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
Ale taki dowód jest jak najbardziej poprawny - nikt Ci nie każe wszystkiego dowodzić w tzw. sposób "matematyczny".
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 paź 2010, o 01:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Udow. Dwie liczby naturalne nie mogą być kwadratem naturalne
hmmm.... no ok, ale mimo wszystko zapisać tego dowodem nie wprost się nie da
w stylu
\(\displaystyle{ 7k+3 = (7n)^2 \\ 7k+3 = (7n+1)^2 \\ itd aż do np 3}\) i dla każdego z nich wykazać fałsz tego stwierdzenia ?
w stylu
\(\displaystyle{ 7k+3 = (7n)^2 \\ 7k+3 = (7n+1)^2 \\ itd aż do np 3}\) i dla każdego z nich wykazać fałsz tego stwierdzenia ?