znajdz liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ala1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 11 paź 2010, o 20:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 30 razy

znajdz liczby

Post autor: ala1609 »

iloczyn dwóch liczb naturalnych dodstnich wynosi 6174,a ich najwiekszy wspolny dzielnik to 21. znajdz te liczby
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

znajdz liczby

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ [n,m \in N_+ \wedge NWD(n,m)=21 ]\Rightarrow( n=21k \wedge m=21p ),\\ k,p \in N_+\\n \cdot m=6174\\21k \cdot 21p=6174\\ 441kp=6174|:441\\kp=14\\kp=14 \wedge k, \in N_+ \Leftrightarrow \begin{cases} k=1 \\ p=14 \end{cases} \vee \begin{cases} k=2 \\p=7\end{cases} \vee \begin{cases} k=7\\ p=2 \end{cases} \vee \begin{cases}k=14 \\p=1 \end{cases}\\\begin{cases} k=1 \\ p=14 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} n=21 \\ m=294 \end{cases}\\\begin{cases} k=2 \\p=7\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} n=42 \\m=147\end{cases}\\\begin{cases} k=7 \\p=2\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} n=147 \\m=42\end{cases}\\ \begin{cases} k=14 \\p=1\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} n=294 \\m=21\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ