kwadrat liczby naturalnej, podzielność przez 99

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
13Iskierka13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lis 2006, o 22:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stalowa Wola

kwadrat liczby naturalnej, podzielność przez 99

Post autor: 13Iskierka13 »

mam takie głupie zadanie.....
od kwadratu liczby dwucyfrowej n odejmij kwadrat liczby powstałej z przestwienia cyfr liczby n . Wykaż że otrzymana liczba jest podzielna przez 99, a także przez sumę cyfr liczby n.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2006, o 10:45 przez 13Iskierka13, łącznie zmieniany 2 razy.
MGT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 20 razy

kwadrat liczby naturalnej, podzielność przez 99

Post autor: MGT »

\(\displaystyle{ n=(10a+b)\\(10a+b)^{2} - (10b+a)^{2} = 100a^{2}+20ab+b^{2}-100b^{2}-20ab-a^{2} = 99a^{2} - 99b^{2} = 99(a^{2}-b^{2})=99(a-b)(a+b)}\)
ODPOWIEDZ