podzielność w całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
michary91

podzielność w całkowitych

Post autor: michary91 »

Witam
Jak wyznaczać możliwe wartości dla np. w takim czymś:
Dla jakich \(\displaystyle{ x}\) całkowitych dodatnich liczba \(\displaystyle{ \frac{ x^{2}+x+2 }{x+6}}\) też jest całkowita dodatnia?
abc666

podzielność w całkowitych

Post autor: abc666 »

Najpierw podziel pisemnie licznik przez mianownik.
michary91

podzielność w całkowitych

Post autor: michary91 »

no to wychodzi \(\displaystyle{ (x+1)}\) z resztą \(\displaystyle{ (-6x-4)}\)
A chyba mogę sprawdzić ręcznie dla 1 i 2 i wykorzystać dzielenie wilominaów?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, o 19:57 przez michary91, łącznie zmieniany 1 raz.
abc666

podzielność w całkowitych

Post autor: abc666 »

Czyli mamy

\(\displaystyle{ ...=x+1-\frac{6x+4}{x+6}}\)

i co z tego wynika ?
michary91

podzielność w całkowitych

Post autor: michary91 »

no właśnie nic mi nie przychodzi do głowy jakaś wskazówka...
może cos z dzielnikami 6 ? ale chyba nie...-- 28 paź 2010, o 19:23 --a chyba już wiem
to wyjdzie dalej:
\(\displaystyle{ x-5+ \frac{32}{x+6}}\)
następnie dzielnikami 32 są: 1, 2, 4, 8, 16, 32 i dalej rozwiązujemy np \(\displaystyle{ x+6=8}\) i wychodzi że \(\displaystyle{ x=2}\) co jest prawdą a na przykład dla 1 wychodzi sprzeczność
tak?
abc666

podzielność w całkowitych

Post autor: abc666 »

Może tak być.
michary91

podzielność w całkowitych

Post autor: michary91 »

dzięki za poświęcenie czasu.
PS. A mógłbym się dowiedzieć jak inaczej???
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

podzielność w całkowitych

Post autor: smigol »

Np. rozwiązać nierówność:
\(\displaystyle{ \left| x+6 \right| \le \left| 6x+4 \right|}\).
I po wyznaczeniu zbioru rozwiązań wziąć z niego tylko liczby całkowite i sprawdzać. Ale sposób, który napisałeś jest chyba szybszy.
ODPOWIEDZ