Rozwiąż układ równań w liczbach rzeczywistych
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{1}{xy}=\frac{x}{z}+1\\ \\ \frac{1}{yz}=\frac{y}{x}+1\\ \\ \frac{1}{zx}=\frac{z}{y}+1\end{array}}\)
układ równań
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
układ równań
W czym problem? Trzy niewiadome masz. Wyznacz x z jednego i podstawiaj do kolejnych uprzednio upraszczając co się da. Jak nie z tej, to z tej ugryź to. Coraz więcej ludzi wrzuca, ale nic od siebie..
-
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
układ równań
ok wyliczyłem z pierwszego \(\displaystyle{ y= \frac{z}{(x+z)x}}\) i podstawiłem do dwóch pozostałych i teraz co dalej?
\(\displaystyle{ \frac{x(x+z)}{z^2}= \frac{z}{(x+z)x^2} +1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{zx}=x(x+z)+1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x(x+z)}{z^2}= \frac{z}{(x+z)x^2} +1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{zx}=x(x+z)+1}\)