symbol sumy - dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
miko1506
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 paź 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

symbol sumy - dowód

Post autor: miko1506 »

Witam, mam problem z symbolem sumy otóż ile to jest (dla pierwszych kilku elementów)

\(\displaystyle{ \left( \sum_{k=1}^{n} k \right) ^{2}}\)

bo mam udowodnić, że podana wyżej suma jest równa
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k^{3}}\)

i nie wiem jak do tego się zabrać.

Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, o 18:28 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
abc666

symbol sumy - dowód

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k=1+2+3+...+n}\)
miko1506
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 paź 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

symbol sumy - dowód

Post autor: miko1506 »

Tyle to wiem ale w pierwszym przykładzie jak podstawie za n=2 to otrzymam \(\displaystyle{ 3^{2} = 9}\)
a w drugim przypadku \(\displaystyle{ 2^{3}=8}\) czyli nie zgadza się i dowód nie ma sensu
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

symbol sumy - dowód

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ n=2 \Rightarrow (1+2)^2=9 \wedge 1^3+2^3=9}\)
miko1506
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 paź 2010, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

symbol sumy - dowód

Post autor: miko1506 »

a fakt dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ