suma dwóch liczb i ich NWD

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
szumek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy

suma dwóch liczb i ich NWD

Post autor: szumek1991 »

Suma dwóch liczb jest równa 182, a ich NWD jest równy 26. Wyznacz te liczby.

Ktoś ma pomysł?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

suma dwóch liczb i ich NWD

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 26a}\) - I liczba
\(\displaystyle{ 26b}\) - II liczba
\(\displaystyle{ 26a+26b=182}\)
\(\displaystyle{ a+b=7}\)

\(\displaystyle{ a=1 \Rightarrow b=6}\)
\(\displaystyle{ a=2 \Rightarrow b=5}\)
\(\displaystyle{ a=3 \Rightarrow b=4}\)

i liczysz \(\displaystyle{ 26a}\) i \(\displaystyle{ 26b}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 19:04 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

suma dwóch liczb i ich NWD

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ a=4 \Rightarrow b=4}\) to zapewne cyfrówka, powinno być \(\displaystyle{ a=3 \Rightarrow b=4}\).
ODPOWIEDZ