Witam mam problem z takim zadankiem :
Rozwiąż równie w liczbach całkowitych \(\displaystyle{ x,y}\) :
a)\(\displaystyle{ x-y=xy}\)
b)\(\displaystyle{ x^2-y^2=9}\)
Proszę o pomoc i szczegółowe rozwiązanie bo zielony jestem z tego.
Równanie w liczbach całkowutych
Równanie w liczbach całkowutych
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 12:24 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Równanie w liczbach całkowutych
a) \(\displaystyle{ \ldots \Leftrightarrow xy-x+y-1=-1 \Leftrightarrow (x+1)(y-1)=-1}\)
b) \(\displaystyle{ \ldots \Leftrightarrow (x+y)(x-y)=9}\)
Ponieważ czynniki mają być całkowite, muszą dzielić iloczyn (w obydwu przypadkach).
b) \(\displaystyle{ \ldots \Leftrightarrow (x+y)(x-y)=9}\)
Ponieważ czynniki mają być całkowite, muszą dzielić iloczyn (w obydwu przypadkach).
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Równanie w liczbach całkowutych
W obydwu przypadkach rozłóż prawą stronę na jakieś dwa czynniki i załóż, że pierwszy czynnik po lewej stronie jest równy pierwszemu po prawej, a drugi czynnik po lewej stronie równa się drugiemu po prawej. Potem rozłóż prawą stronę na inne dwa czynniki i powtarzaj tak długo, aż wyczerpiesz możliwości rozkładu prawej strony. Pamiętaj, że kolejność czynników ma znaczenie.
Przykład:
\(\displaystyle{ (x+1)(y-1)=-1 \\
-1=1 \cdot (-1) = (-1) \cdot 1 \\
\mbox{I} \begin{cases} x+1=1 \\ y-1=-1 \end{cases} \\
\mbox{I} \begin{cases} x=0 \\ y=0 \end{cases} \quad \quad \text{ok} \\
\mbox{II} \begin{cases} x+1=-1 \\ y-1=1 \end{cases} \\
\mbox{II} \begin{cases} x=-2 \\ y=2 \end{cases} \quad \quad \text{ok} \\}\)
Odp.: \(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=0 \end{cases} \vee \begin{cases} x=-2 \\ y=2 \end{cases}}\)
Przykład:
\(\displaystyle{ (x+1)(y-1)=-1 \\
-1=1 \cdot (-1) = (-1) \cdot 1 \\
\mbox{I} \begin{cases} x+1=1 \\ y-1=-1 \end{cases} \\
\mbox{I} \begin{cases} x=0 \\ y=0 \end{cases} \quad \quad \text{ok} \\
\mbox{II} \begin{cases} x+1=-1 \\ y-1=1 \end{cases} \\
\mbox{II} \begin{cases} x=-2 \\ y=2 \end{cases} \quad \quad \text{ok} \\}\)
Odp.: \(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=0 \end{cases} \vee \begin{cases} x=-2 \\ y=2 \end{cases}}\)