Procenty. Problem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
lutzen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 wrz 2010, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ptb
Podziękował: 1 raz

Procenty. Problem

Post autor: lutzen »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Zmieszano 3 litry octu 6-procentowego z 7 litrami octu 10- procentowego. Stężenie procentowe tej mieszaniny jest równe ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Procenty. Problem

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \frac{6\%\cdot 3+10\%\cdot 7}{3+7}=...}\)
kacper1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 paź 2010, o 21:10
Płeć: Mężczyzna

Procenty. Problem

Post autor: kacper1920 »

\(\displaystyle{ 6 \% * 3 + 10 \% * 7 = x \% * (3+7)}\)

\(\displaystyle{ 6 * 3 +10 * 7 = 10x}\)

\(\displaystyle{ 88 = 10x}\)

\(\displaystyle{ x = 8,8 \%}\)
ODPOWIEDZ