Oblicz wartosc wyrazenia.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Kaka1210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 19 paź 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Oblicz wartosc wyrazenia.

Post autor: Kaka1210 »

Wiedzac ze \(\displaystyle{ x+y = 1}\) oraz ze \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} =8}\) oblicz wartosc wyrazenia \(\displaystyle{ x^{4}+ y^{4}}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Oblicz wartosc wyrazenia.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ x^4+y^4=x^4+2x^2 y^2+y^4-2x^2 y^2=...}\)
Kaka1210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 19 paź 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Oblicz wartosc wyrazenia.

Post autor: Kaka1210 »

bardzo prosze o dokonczenie mysli
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Oblicz wartosc wyrazenia.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ =(x^2+y^2)-2(xy)^2}\) I teraz skorzystaj z tego co masz napisane w treści zadania
Kaka1210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 19 paź 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Oblicz wartosc wyrazenia.

Post autor: Kaka1210 »

ok zauwazylem juz wzor skroconego mnozenia ale nadal nie wiem co zrobic z tym \(\displaystyle{ -2 (xy)^{2}}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Oblicz wartosc wyrazenia.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ x^2+y^2=(x^2++2xy+y^2)-2xy}\)
ODPOWIEDZ