Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}-\sqrt[3]{\sqrt{5}-2}}\), \(\displaystyle{ (\sqrt{2}-1)^{n}}\), \(\displaystyle{ \sqrt{n+1} - (\sqrt{n})}\). Te dwie ostatnie maja być niewymierne dla wszystkich \(\displaystyle{ n}\).
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, o 17:45 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zły dział.
Powód: Zły dział.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
\(\displaystyle{ (\sqrt{2}-1)^{n}= \sum_{k=0}^{n}\left[{n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k\right]={n\choose 0} \cdot (\sqrt{2})^{n}\cdot(-1)^0+
{n\choose 1} \cdot (\sqrt{2})^{n-1} \cdot (-1)^1+{n\choose 2} \cdot (\sqrt{2})^{n-2} \cdot (-1)^2+...+{n\choose n-1} \cdot (\sqrt{2})^{1} \cdot (-1)^{n-1}+{n\choose n} \cdot (\sqrt{2})^{0} \cdot (-1)^n}\)
Zwróć uwagę na to, że dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystego pierwszy człon jest niewymierny, a dla \(\displaystyle{ n}\) parzystego drugi człon jest niewymierny, więc cała suma jest niewymierna, dla każdego \(\displaystyle{ n \neq 0}\)
{n\choose 1} \cdot (\sqrt{2})^{n-1} \cdot (-1)^1+{n\choose 2} \cdot (\sqrt{2})^{n-2} \cdot (-1)^2+...+{n\choose n-1} \cdot (\sqrt{2})^{1} \cdot (-1)^{n-1}+{n\choose n} \cdot (\sqrt{2})^{0} \cdot (-1)^n}\)
Zwróć uwagę na to, że dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystego pierwszy człon jest niewymierny, a dla \(\displaystyle{ n}\) parzystego drugi człon jest niewymierny, więc cała suma jest niewymierna, dla każdego \(\displaystyle{ n \neq 0}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
ares41, co z tego, że pierwszy/drugi człon jest niewymierny?
1.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}- \sqrt[3]{\sqrt{5}-2} = \frac{1}{2} \sqrt[3]{\bigl(\sqrt{5}+1 \bigr)^3}- \frac{1}{2} \sqrt[3]{\bigl(\sqrt{5}-1 \bigr)^3}=1 \in \mathbb{Q}}\)
3.
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\) zachodzi \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n} \in \mathbb{Q}}\). Wtedy
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}+\sqrt{n}=\frac{ \bigl(\sqrt{n+1}+\sqrt{n} \bigr) \bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}{\bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}=\frac{1}{\bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)} \in \mathbb{Q}}\),
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}=\frac{\bigl(\sqrt{n+1}+\sqrt{n} \bigr)+\bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}{2} \in \mathbb{Q} \\
\sqrt{n}=\frac{\bigl(\sqrt{n+1}+\sqrt{n} \bigr) - \bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}{2} \in \mathbb{Q}}\),
co jest niemożliwe, bo dwie kolejne liczby naturalne nie mogą jednocześnie być kwadratami liczb wymiernych (przyjmujemy, że \(\displaystyle{ 0 \not \in \mathbb{N}}\)).
Zatem \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n} \not \in \mathbb{Q}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\).
1.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{5}+2}- \sqrt[3]{\sqrt{5}-2} = \frac{1}{2} \sqrt[3]{\bigl(\sqrt{5}+1 \bigr)^3}- \frac{1}{2} \sqrt[3]{\bigl(\sqrt{5}-1 \bigr)^3}=1 \in \mathbb{Q}}\)
3.
Załóżmy, że dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\) zachodzi \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n} \in \mathbb{Q}}\). Wtedy
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}+\sqrt{n}=\frac{ \bigl(\sqrt{n+1}+\sqrt{n} \bigr) \bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}{\bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}=\frac{1}{\bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)} \in \mathbb{Q}}\),
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}=\frac{\bigl(\sqrt{n+1}+\sqrt{n} \bigr)+\bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}{2} \in \mathbb{Q} \\
\sqrt{n}=\frac{\bigl(\sqrt{n+1}+\sqrt{n} \bigr) - \bigl(\sqrt{n+1}-\sqrt{n} \bigr)}{2} \in \mathbb{Q}}\),
co jest niemożliwe, bo dwie kolejne liczby naturalne nie mogą jednocześnie być kwadratami liczb wymiernych (przyjmujemy, że \(\displaystyle{ 0 \not \in \mathbb{N}}\)).
Zatem \(\displaystyle{ \sqrt{n+1}-\sqrt{n} \not \in \mathbb{Q}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\).
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 13:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Jeżeli do liczby \(\displaystyle{ a}\) dodamy liczbę niewymierną \(\displaystyle{ b}\) to cała suma będzie niewymierna.Dasio11 pisze:ares41, co z tego, że pierwszy/drugi człon jest niewymierny?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Tak? Niech \(\displaystyle{ a=3-\sqrt{2}, \quad b=\sqrt{2}}\). Wtedy \(\displaystyle{ a+b=3 \in \mathbb{Q}}\), choć \(\displaystyle{ b \not \in \mathbb{Q}}\) ;p
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystych mamy, że pierwszy wyraz sumy to \(\displaystyle{ 2^p\sqrt{2}}\),\(\displaystyle{ p= \frac{n-1}{2}}\).
Aby całość była wymierna to liczba stojąca na przedostatniej pozycji (licząc od lewej) musi być równa
\(\displaystyle{ -2^p\sqrt{2}}\), co zgodnie z trójkątem Paskala jest niemożliwe.
Liczba stojąca na kolejnej (nieparzystej) pozycji musiałaby być liczbą przeciwną do liczby stojącej na kolejnej (licząc od prawej )pozycji parzystej, co zgodnie z trójkątem Paskala jest niemożliwe.
.....
Analogicznie dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych
Aby całość była wymierna to liczba stojąca na przedostatniej pozycji (licząc od lewej) musi być równa
\(\displaystyle{ -2^p\sqrt{2}}\), co zgodnie z trójkątem Paskala jest niemożliwe.
Liczba stojąca na kolejnej (nieparzystej) pozycji musiałaby być liczbą przeciwną do liczby stojącej na kolejnej (licząc od prawej )pozycji parzystej, co zgodnie z trójkątem Paskala jest niemożliwe.
.....
Analogicznie dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Hmmm... Dlaczego?ares41 pisze: Aby całość była wymierna to liczba stojąca na przedostatniej pozycji (licząc od lewej) musi być równa
\(\displaystyle{ -2^p\sqrt{2}}\), [...]
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Bo wtedy zlikwidujesz niewymierności, tzn. jeśli liczb niewymiernych jest o jedną mniej od wymiernych to aby otrzymać liczbę wymierną najlepiej od całości odjąć wszystkie liczby niewymierne.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Wtedy zlikwidujesz - ale skąd wiesz, że w żadnym innym wypadku?
Ja bym to uargumentował tak:
\(\displaystyle{ (\sqrt{2}-1)^{n}= \sum_{k=0}^{n}\left[{n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k\right]}\).
Dla takich \(\displaystyle{ k \le n}\), że \(\displaystyle{ n-k}\) jest nieparzyste, \(\displaystyle{ (-1)^k}\) ma zawsze ten sam znak. Dla pozostałych \(\displaystyle{ k}\), składnik \(\displaystyle{ {n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k}\) jest wymierny. To oznacza, że ta suma wynosi \(\displaystyle{ A + B \sqrt{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ A \in \mathbb{Q}}\) to suma wyrażeń wymiernych \(\displaystyle{ {n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k}\) po takich \(\displaystyle{ k}\), żeby \(\displaystyle{ n-k}\) było parzyste, zaś \(\displaystyle{ B \in \mathbb{Q}}\) to współczynnik stojący przy \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) po zsumowaniu wyrażeń \(\displaystyle{ {n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k}\) po pozostałych \(\displaystyle{ k}\). \(\displaystyle{ B \neq 0}\), bo wyrażenia tej postaci są niezerowe i mają ten sam znak, czyli ich suma też będzie niezerowa.
Ja bym to uargumentował tak:
\(\displaystyle{ (\sqrt{2}-1)^{n}= \sum_{k=0}^{n}\left[{n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k\right]}\).
Dla takich \(\displaystyle{ k \le n}\), że \(\displaystyle{ n-k}\) jest nieparzyste, \(\displaystyle{ (-1)^k}\) ma zawsze ten sam znak. Dla pozostałych \(\displaystyle{ k}\), składnik \(\displaystyle{ {n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k}\) jest wymierny. To oznacza, że ta suma wynosi \(\displaystyle{ A + B \sqrt{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ A \in \mathbb{Q}}\) to suma wyrażeń wymiernych \(\displaystyle{ {n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k}\) po takich \(\displaystyle{ k}\), żeby \(\displaystyle{ n-k}\) było parzyste, zaś \(\displaystyle{ B \in \mathbb{Q}}\) to współczynnik stojący przy \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) po zsumowaniu wyrażeń \(\displaystyle{ {n\choose k} \cdot (\sqrt{2})^{n-k} \cdot (-1)^k}\) po pozostałych \(\displaystyle{ k}\). \(\displaystyle{ B \neq 0}\), bo wyrażenia tej postaci są niezerowe i mają ten sam znak, czyli ich suma też będzie niezerowa.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Może i masz rację, ale obaj nie zauważyliśmy, że z treści zadania wynika \(\displaystyle{ n \in R}\).
Czy dla \(\displaystyle{ n\in R}\) możliwe jest aby \(\displaystyle{ (\sqrt{2}-1)^{n}\in \mathbb{Q}}\)
Zastanawiam się co zrobić w takiej sytuacji?choko pisze:Te dwie ostatnie maja być niewymierne dla wszystkich n.
Czy dla \(\displaystyle{ n\in R}\) możliwe jest aby \(\displaystyle{ (\sqrt{2}-1)^{n}\in \mathbb{Q}}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Wykaż czy liczby są niewymierne lub wynierne
Chodzi o \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\).
Gdyby chodziło o \(\displaystyle{ n \in \mathbb{R}}\), wystarczyłoby wziąć np. \(\displaystyle{ n=\log_{\sqrt{2}-1}(7)}\) ;p
Gdyby chodziło o \(\displaystyle{ n \in \mathbb{R}}\), wystarczyłoby wziąć np. \(\displaystyle{ n=\log_{\sqrt{2}-1}(7)}\) ;p