dowód na liczbę złożoną

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mickolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

dowód na liczbę złożoną

Post autor: mickolo »

Udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n istnieje liczba naturalna m taka, że \(\displaystyle{ mn + 1}\) jest liczbą złozoną.

Proszę o pomoc i z góry dziekuję.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 16:55 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

dowód na liczbę złożoną

Post autor: Zordon »

Jeśli \(\displaystyle{ n=1}\) to wiadomo, jeśli \(\displaystyle{ n>1}\) to weźmy \(\displaystyle{ m=n+2}\). Dlaczego to działa? Pozostawiam dla Ciebie.
mickolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

dowód na liczbę złożoną

Post autor: mickolo »

rzeczywiście jest to prawdą... ale nie potrafię tego udowodnić.
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 01:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 24 razy

dowód na liczbę złożoną

Post autor: mariolawiki1 »

Podstaw m=n+2 do wyrażenia mn+1 i policz.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

dowód na liczbę złożoną

Post autor: Zordon »

aha, to działa nawet dla \(\displaystyle{ n=1}\) Coś tam wyżej pomyliłem. W każdym razie podstaw to do \(\displaystyle{ mn+1}\) i zobacz co wyjdzie.
mickolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

dowód na liczbę złożoną

Post autor: mickolo »

no troche mi to zajeło ale nawet najmniejsza niejasnosc wykazałem !!!!
ODPOWIEDZ