Piotrek rozwiazywał zadania;]

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
krychu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 lis 2006, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

Piotrek rozwiazywał zadania;]

Post autor: krychu »

Przygotowując się do egzaminu. Piotrek rozwiązywał każdego dnia w tygodniu zadania. W niedzielę rozwiązał o 8 zadań mniej niż wynosi średnia z całego tygodnia, a w sobotę o 2 zadania mniej. Oblicz, o ile różni się średnia liczba zadań, które rozwiązał od poniedziałku do piątku od średniej z całego tygodnia.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

Piotrek rozwiazywał zadania;]

Post autor: DEXiu »

Oznaczmy przez \(\displaystyle{ x}\) średnią liczbę zadań rozwiązywaną dziennie od poniedziałku do piątku. Wówczas średnia z całego tygodnia wynosiła \(\displaystyle{ \frac{5x+(x-2)+(x-8)}{7}=x-\frac{10}{7}}\), czyli szukana różnica wynosi \(\displaystyle{ \frac{10}{7}=1\frac{3}{7}}\)
ODPOWIEDZ