Dana jest liczba pieciocyfrowa

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
krychu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 4 lis 2006, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kobyłka

Dana jest liczba pieciocyfrowa

Post autor: krychu »

Dana jest pięciocyfrowa liczba palindromiczna, tj. taka, która przy czytaniu wspak jest sobie równa. Uzasadnij, że jeśli od danej liczby odejmiemy liczbę, która powstanie przez zamianę cyfry jedności z cyfrą dziesiątek oraz cyfry tysięcy z cyfrą dziesiątek tysięcy, to otrzymamy liczbę podzielna, przez 37
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Dana jest liczba pieciocyfrowa

Post autor: Tristan »

Zapiszmy tę pięciocyfrową liczbę palindromiczną jako \(\displaystyle{ \overline{abcba}=10^4 a+ 10^3 b +10^2 c +10b+a}\). Liczba powstała przez dane przestawienie cyfr to \(\displaystyle{ \overline{bacab}}\). Obliczamy więc różnicę \(\displaystyle{ \overline{abcba} - \overline{bacab}=10^4 a+10^3 b+10^2 c +10b+a-10^4 b- 10^3 a- 10^2 c -10a-b=10001a+1010b-10001b-1010a=8991a-8991b=37(243a-243b)}\). Więc rzeczywiście liczba będąca daną różnicą jest podzielna przez 37.
ODPOWIEDZ