Mam problem z takim zadaniem:
Rozwiąż układ równań metodą wyznaczników. Coś mi źle wychodzi już ze 4 raxy próbowałem i za każdym razem źle. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{3x-2y}{5}+ \frac{5x-3y}{3}=4\frac{1}{3}\\ \frac{2x-3y}{3}+ \frac{4x-3y}{2}= \frac{5}{6} \end{cases}}\)
Z góry dzięki
układ równań z dwoma niewiadomymi
- dymek010
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 13 razy
układ równań z dwoma niewiadomymi
\(\displaystyle{ \begin{cases} 9x-6y+25x-15y=65\\4x-6y+12x-9y=5\end{cases}}\)
- dymek010
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 13 razy
układ równań z dwoma niewiadomymi
\(\displaystyle{ \begin{cases} 34x-21y=65\\16x-15y=5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{cc}34&-21\\16&-15\\ \end{array}\right| =34\cdot(-15)-(-21)\cdot 16=-174}\)
\(\displaystyle{ W_{x}= \left|\begin{array}{cc}65&-21\\5&-15\end{array}\right| =65\cdot(-15)-5\cdot(-21)=-871}\)
\(\displaystyle{ W_{y} \left|\begin{array}{cc}34&65\\16&5\end{array}\right|=34\cdot5-65\cdot16=-870}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{cc}34&-21\\16&-15\\ \end{array}\right| =34\cdot(-15)-(-21)\cdot 16=-174}\)
\(\displaystyle{ W_{x}= \left|\begin{array}{cc}65&-21\\5&-15\end{array}\right| =65\cdot(-15)-5\cdot(-21)=-871}\)
\(\displaystyle{ W_{y} \left|\begin{array}{cc}34&65\\16&5\end{array}\right|=34\cdot5-65\cdot16=-870}\)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 20:13 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.