Pierwiastek z liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
DDevil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 13 razy

Pierwiastek z liczby

Post autor: DDevil »

Nurtuje mnie pewna kwestia. Oczywistym jest, że \(\displaystyle{ \sqrt{4}}\) jest równy 2. Ale pytanie brzmi: czy \(\displaystyle{ \sqrt{4}}\) może być równy -2? Przecież \(\displaystyle{ (-2)^{2}}\) = 4.

Czekam na odpowiedź
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Pierwiastek z liczby

Post autor: smigol »

DDevil pisze: Przecież \(\displaystyle{ (-2)^{2}}\) = 4.
I co w związku z tym?
Pamiętaj, że \(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=|x|}\)
Awatar użytkownika
DDevil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 13 razy

Pierwiastek z liczby

Post autor: DDevil »

Serdeczne dzięki. Już wszystko jasne.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Pierwiastek z liczby

Post autor: Althorion »

212266.htm :
Althorion pisze: Zależy, czy masz do czynienia z pierwiastkiem arytmetycznym, czy zespolonym. Pierwszy jest zawsze jedną liczbą - i zawsze dodatnią. Pierwiastkiem zespolonym z liczby jest kilka liczb, w tym przypadku właśnie i 2, i -2.
Przy czym z tym drugim spotkasz się dopiero w szkole średniej.
Awatar użytkownika
DDevil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 13 razy

Pierwiastek z liczby

Post autor: DDevil »

Althorion pisze:https://matematyka.pl/212266.htm :
Althorion pisze: Zależy, czy masz do czynienia z pierwiastkiem arytmetycznym, czy zespolonym. Pierwszy jest zawsze jedną liczbą - i zawsze dodatnią. Pierwiastkiem zespolonym z liczby jest kilka liczb, w tym przypadku właśnie i 2, i -2.
Przy czym z tym drugim spotkasz się dopiero w szkole średniej.

Jeśli chodzi o pierwiastki liczb zespolonych, to już wiem, że mogę wyciągnąć je także z liczb ujemnych. Chodziło mi właśnie o pierwiastek arytmetyczny.
ODPOWIEDZ