dowodzenie nie wprost

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

dowodzenie nie wprost

Post autor: kamilrun »

Witam, mam nadzieję, że trafiłem najodpowiedniej z pytaniem i nie będzie trzeba przenosić gdzieś tego wątku..

Mam problem z rozumieniem pewnego rozumowania. Jest ono wytłumaczone tu:

Tam w trzeciej linijce (w drugim poście oczywiście) jest napisane:
Poniewaz prawa strone tej rownosci jest podzielna przez 20 wiec lewa takze
I nie wiem czemu lewa strona także musi być podzielna przez 20. Bo dalej autorka tam wstawia liczbę \(\displaystyle{ 20k}\) za \(\displaystyle{ p}\) itd.. Tego nie rozumiem i z tym mam problem.

I jeszcze przy okazji innego dowodu nie wprost, spotkałem się z takim czymś:
\(\displaystyle{ 2^{ \frac{m}{n} }=3}\) i z tego wynika coś takiego: \(\displaystyle{ 2^{m}=3^{n}}\) i tu moje pytanie - z jakiej własności to wynika?? bo nie spotkałem się z takim przykładem wcześniej i nie wiem na jakiej zasadzie zostało to tak przekształcone.

Bardzo proszę o pomoc w obu sprawach i nie przenoszenie wątku

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 3 paź 2010, o 12:35 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

dowodzenie nie wprost

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ 2^{ \frac{m}{n}} = \sqrt[n]{2^m} \\
\sqrt[n]{2^m} = 3 \Rightarrow 2^m = 3^n}\)

A co do pierwszego, to rozumowanie jest takie: przyjęliśmy, że dwa pierwiastki z pięciu można przedstawić jako p przez q.. Od tej chwili uznajemy, że jest to prawda. Dlatego gdy podniesiemy do kwadratu i zauważymy, że prawa strona jest podzielna przez 20, to i lewa musi być przez 20 podzielna (bo my tak założyliśmy). Oczywiście na końcu dojdziemy do sprzeczności.
ODPOWIEDZ