1. Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej dającej z dzielenia przez 3 resztę 2, przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
2. Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 168, a największy ich wspólny dzielnik równa się 24. Znajdź te liczby.
reszta z dzielenia, nwd i nww
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hgjhgj
- Podziękował: 1 raz
reszta z dzielenia, nwd i nww
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, o 16:59 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
reszta z dzielenia, nwd i nww
1. Każda liczba całkowita, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2 jest postaci \(\displaystyle{ 3n+2}\) dla pewnej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ (3n+2)^2=9n^2+12n+4=3(3n^2+4n+1)+1}\), więc kwadrat tejże liczby daje z dzielenia przez 3 resztę 1.
2. Oznaczmy szukane liczby przez \(\displaystyle{ x,y}\). Z założenia mamy \(\displaystyle{ x+y=168}\). Ponadto 24 jest wspólnym dzielnikiem liczb \(\displaystyle{ x,y}\), więc istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ m,n}\) takie, że \(\displaystyle{ x=24m, y=24n}\). Stąd wynika, że \(\displaystyle{ m+n=7}\).
Rozpatrując teraz metodą prób i błędów 7 możliwych par liczb \(\displaystyle{ (m,n)}\) znajdziesz rozwiązanie.
2. Oznaczmy szukane liczby przez \(\displaystyle{ x,y}\). Z założenia mamy \(\displaystyle{ x+y=168}\). Ponadto 24 jest wspólnym dzielnikiem liczb \(\displaystyle{ x,y}\), więc istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ m,n}\) takie, że \(\displaystyle{ x=24m, y=24n}\). Stąd wynika, że \(\displaystyle{ m+n=7}\).
Rozpatrując teraz metodą prób i błędów 7 możliwych par liczb \(\displaystyle{ (m,n)}\) znajdziesz rozwiązanie.