Uzasadnij podzielność przez 39

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
boleczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kalina
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Uzasadnij podzielność przez 39

Post autor: boleczek »

ogólne założenia \(\displaystyle{ to=3^{n}*13}\)
Udowodnij, że suma liczb \(\displaystyle{ 3 ^{n}+ 3^{n+1}+3 ^{n+2}}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\) i \(\displaystyle{ n \in N}\) jest podzielna przez 39.
\(\displaystyle{ 3 ^{n}+ 3^{n+1}+3^{n+2}=3^{n}*(1+3^{1}+3^{2})=3^{n}*(1+3+9)=3^{n}*13}\)
Czy to wystarczy jako uzasadnienie ? Z definicji podzielności wynika, że powinienem doprowadzić działanie do postaci 39*liczba całkowita, ale każdy wie i widzi, że \(\displaystyle{ 3^1*13=39}\) oraz \(\displaystyle{ 3^2*13=117}\) itd.
Każde następne takie działania będzie tylko wielokrotnością liczby 39.
Jeśli to nie wystarczy do uzasadnienia, poproszę o jakąś podpowiedź.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Uzasadnij podzielność przez 39

Post autor: Jan Kraszewski »

Ponieważ dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\) i \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\) liczba \(\displaystyle{ 3^{n-1}}\) jest całkowita, więc wystarczy, że napiszesz

\(\displaystyle{ 3 ^{n}+ 3^{n+1}+3^{n+2}=13\cdot 3^{n}=39 \cdot 3^{n-1}}\)

(i dodasz spostrzeżenie o całkowitości liczby \(\displaystyle{ 3^{n-1}}\)).

JK
ODPOWIEDZ