oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
krasnoludeks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: krasnoludeks »

Witam, mam problem z następującym zadaniem, bardzo proszę o pomoc i wytlumaczenie

oblicz sumę wszystkich liczb pierwszych spełniających nierówność
\(\displaystyle{ (p-4) x^2 -4(p-2)x-p \le 0, gdzie p = \frac{64 \frac{1}{3} \sqrt{8} + 8 \frac{1}{3} \sqrt{64} }{ \sqrt[3]{64 \sqrt{8} } }}\)
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, o 16:04 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: piasek101 »

Obliczyć (p); wstawić do nierówności; rozwiazać nierówność; wybrać ze zbioru rozwiązań liczby pierwsze i je dodać; podać odpowiedź.

Pokazać z czym jest kłopot - podpowiemy co robić.
krasnoludeks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: krasnoludeks »

obliczajac p doszłam do takiej postaci:

\(\displaystyle{ 128 \frac{2}{3} \sqrt{2} + 66 \frac{2}{3}}\)

jest jakas prostsza?-- 27 wrz 2010, o 12:59 --i potem to podstawiam i wychodzi mi cos strasznego, co wogole nie chce sie obliczyc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: piasek101 »

(p) mam inne.

Przeliczę dalej - może się nie zagrzebię - prawdopodobnie istnieje inny sposób (trochę zlekceważyłem zadanie) oprócz brute force.

[edit] Tak jak Tobie - wychodzi koszmarne - może jakaś literówka w tym (p); ,,przeszkadza" ten \(\displaystyle{ \sqrt {64}}\).
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, o 13:17 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
krasnoludeks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: krasnoludeks »

(p) masz \(\displaystyle{ 64 \frac{1}{3} \sqrt{8} + 66 \frac{2}{3}}\) ?
bo ja \(\displaystyle{ \sqrt{8} \mbox{ rozbiłam na } 2 \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, o 16:03 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Tekst można umieszczać w LaTeXie wewnątrz '\mbox{}'.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ p=\frac{193}{6}+\frac{25\sqrt 2}{3}}\) (i tak paskudne)

Coś tam we wcześniejszym też dopisałem.
krasnoludeks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: krasnoludeks »

takie jest zadanie z instytutu matematyki i informatyki politechniki wrocławskiej, sprawdziłam kilka razy i dobrze przepisałam p.

dlaczego takie p? przeciez \(\displaystyle{ \sqrt{64} = 8}\)
\(\displaystyle{ \frac{193}{6} = 64 \frac{1}{3}}\) ale tam jest \(\displaystyle{ \sqrt{8}}\) ktory zniknał
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: piasek101 »

Ale jakby zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{64}}\) był taki z którego pozostanie \(\displaystyle{ \sqrt 2}\) to wynik byłby bezpierwiastkowy.

Co do (p) mianownik to \(\displaystyle{ 4\sqrt{\sqrt[3]8}}=...}\)
krasnoludeks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: krasnoludeks »

ale chyba to zadanie musi dac sie jakos rozwiązac, prawda?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz sumę liczb pierwszych spełniających nierównośc

Post autor: piasek101 »

Oczywiście, że się da - tylko robiąc ,,normalnie" można wypisać długopis - więc może istnieć inny (chytry) sposób, którego nie widzę.
ODPOWIEDZ