Uzasadnij, że suma
a) trzech kolejnych liczb podzielnych przez 3 jest podzielna przez 9,
b)pięciu kolejnych liczb parzystych jest podzielna przez 10,
uzasadnij podzielność
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
uzasadnij podzielność
trzy kolejne liczby podzielne przez są postaci:
\(\displaystyle{ 3k, 3(k+1), 3(k+2)}\) gdzie \(\displaystyle{ k\in\mathb{Z}}\)
\(\displaystyle{ 3k, 3(k+1), 3(k+2)}\) gdzie \(\displaystyle{ k\in\mathb{Z}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
uzasadnij podzielność
5 kolejnych liczb parzystych to:
\(\displaystyle{ 2n \\
2n+2 \\
2n+4 \\
2n+6 \\
2n+8}\)
Razem \(\displaystyle{ 2n+2n+2+2n+4+2n+6+2n+8=10n+20=10(n+2)}\)
\(\displaystyle{ 2n \\
2n+2 \\
2n+4 \\
2n+6 \\
2n+8}\)
Razem \(\displaystyle{ 2n+2n+2+2n+4+2n+6+2n+8=10n+20=10(n+2)}\)