Witam, nie było mnie na dwóch ostatnich matematykach w szkole i nie umie odrobić zadań dotyczących ułamków dziesiętnych. Bardzo proszę o pomoc, potrzebuje tego na jutro!
Zad. 1a
Znajdź rozwinięcia dziesiętne podanych liczb:
a) \(\displaystyle{ \frac{2}{35}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{7}{15}}\)
c) \(\displaystyle{ 2 \frac{2}{11}}\)
d) \(\displaystyle{ 3 \frac{5}{8}}\)
e) \(\displaystyle{ \frac{18}{17}}\)
Zad. 1b
Zamień na ułamki zwykle:
a) \(\displaystyle{ 0, (1)}\)
b) \(\displaystyle{ 0, 0(1)}\)
c) \(\displaystyle{ 0,7(2)}\)
d) \(\displaystyle{ 1,0(3)}\)
e) \(\displaystyle{ 2,00(1)}\)
f) \(\displaystyle{ 4,17 (5)}\)
g) \(\displaystyle{ 0, (34)}\)
h) \(\displaystyle{ 1,0(03)}\)
B. proszę o rozwiązanie tego wraz z obliczeniami. Z góry naprawdę bardzo, bardzo dziękuję!!!
Rozwiniecia dziesiatne ulamkow.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 19:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Rozwiniecia dziesiatne ulamkow.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, o 16:13 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 sie 2010, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiniecia dziesiatne ulamkow.
1a) najprościej chyba dzielić pisemnie
1b)wszystkie te przykłady rozwiązuje się podobnie, metoda:
a) \(\displaystyle{ x=0,(1)}\)
\(\displaystyle{ 10x=1,(1)}\)
\(\displaystyle{ 10x-x=9x=1,(1) - 0,(1)}\)
\(\displaystyle{ 9x=1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{9}}\)
1b)wszystkie te przykłady rozwiązuje się podobnie, metoda:
a) \(\displaystyle{ x=0,(1)}\)
\(\displaystyle{ 10x=1,(1)}\)
\(\displaystyle{ 10x-x=9x=1,(1) - 0,(1)}\)
\(\displaystyle{ 9x=1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{9}}\)