znajdż pary licz spełniających równanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
aga_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 lis 2006, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKóW

znajdż pary licz spełniających równanie

Post autor: aga_m »

x-y=xy

kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać
jak dla mnie to obydwie niewiadomee to 0
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11377
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

znajdż pary licz spełniających równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ y=\frac{x}{x+1}}\)
aga_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 4 lis 2006, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KRAKóW

znajdż pary licz spełniających równanie

Post autor: aga_m »

tyle to ja wiem i to tez
\(\displaystyle{ y=\frac{x-y}{x}}\)
ale co to za para liczb?

[ Dodano: 4 Listopad 2006, 18:42 ]
nie y tylko x
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

znajdż pary licz spełniających równanie

Post autor: DEXiu »

A nie chodziło czasem o liczby całkowite albo naturalne? Bo jeśli rzeczywiste czy choćby wymierne, to takich par jest nieskończenie wiele i są to pary \(\displaystyle{ (x,y)=(t,\frac{t}{t+1})}\), gdzie \(\displaystyle{ t\in\mathbb{Q}-\{-1\}}\) lub \(\displaystyle{ t\in\mathbb{R}-\{-1\}}\) - w zależności od upodobań Jeśli w całkowitych to \(\displaystyle{ (x,y)\in\{(-2,2),(0,0)\}}\), natomiast w naturalnych jedynie \(\displaystyle{ (x,y)=(0,0)}\) (o ile przyjmujemy, że \(\displaystyle{ 0\in\mathbb{N}}\))
ODPOWIEDZ