tabela dana rekurencyjnie. Dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ygmmasta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 29 maja 2007, o 08:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 2 razy

tabela dana rekurencyjnie. Dowód

Post autor: ygmmasta »

Dana jest kwadratowa tablica liczb naturalnych \(\displaystyle{ a_{mn}}\), przy czym liczby te są wyznaczone rekurencyjnie formułą (dla każdego \(\displaystyle{ n}\)):

\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1n}=1\\a_{mn}= \sum_{i=1}^{n-1} {n-1\choose i-1} a_{m-1i}, dla \ dowolnego \ m>1\end{cases}}\)

Przy czym dla \(\displaystyle{ m>n}\), \(\displaystyle{ a_{mn}=0}\).

Udowodnić, że liczby w dowolnej kolumnie o numerze co najmniej równym 5 stanowią ciąg ściśle rosnący aż do \(\displaystyle{ n-2-ego}\) miejsca włącznie.
ODPOWIEDZ