mnożenie liczby każdej przez każdą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: bleze »

Mam przykład:

(3√2 - √5)�

Rozwiązałem go tak:

(3√2 - √5)� = 18 - 6√10 + 5

Wiem że odpowiedź jest błedna, tylko dlaczego? Mnozyłem każdą liczbę przez każdą. Gdzie zrobiłem błąd?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: Uzo »

Ale ta odpowiedź jest dobra
(3√2 - √5)� = 18 - 6√10 + 5 = 23-6√10
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: bleze »

sorki, moja wina - zle zerknąłem do klucza odpowiedzi

(√√5 - 1 + √√5 + 1)� = ? // jak rozwiązać ten przykład?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: Uzo »

jeśli pierwiastki odnoszą się do samych piątek a jedynki są "wolne" to
(√√5 - 1 + √√5 + 1)�= (2√√5)� = 4√5
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: bleze »

pierwiastki odnoszą się również do jedynek.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: Uzo »

To w takim razie
(√√5 - 1) potraktuj jako a, natomiast (√√5 + 1) jako b i skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia
(a+b)�=a�+2ab+b�
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: bleze »

(√√5 - 1 + √√5 + 1)�= (2√√5)� = 4√5 // w tym działaniu też skorzystałeś ze wzoru skróconego mnożenia?
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

mnożenie liczby każdej przez każdą

Post autor: Uzo »

bleze pisze:(√√5 - 1 + √√5 + 1)�= (2√√5)� = 4√5 // w tym działaniu też skorzystałeś ze wzoru skróconego mnożenia?
Tutaj jeszcze nie wiedziałem ,że te jedynki "są" pod pierwiastkiem , bo przyznasz ,ze tego nie widać
ODPOWIEDZ