Liczba wymierna czy niewymierna?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Liczba wymierna czy niewymierna?

Post autor: bleze »

Iloczyn liczby wymiernej i niewymiernej jest liczbą wymierną czy niewymierną? Jak to sprawdzić?
Awatar użytkownika
Rzeszut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 20 lip 2006, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

Liczba wymierna czy niewymierna?

Post autor: Rzeszut »

Niech \(\displaystyle{ a\notin\mathbb{Q}}\) oraz \(\displaystyle{ b\in\mathbb{Q}}\). Wtedy dla \(\displaystyle{ b=0}\) iloczyn \(\displaystyle{ a\cdot b}\) jest liczbą wymierną - każdy chyba widzi, że \(\displaystyle{ 0\in\mathbb{Q}}\). Natomiast dla \(\displaystyle{ b\neq 0}\) iloczyn \(\displaystyle{ a\cdot b}\) jest niewymierny. Gdyby bowiem był liczbą wymierną \(\displaystyle{ c}\), to wobec \(\displaystyle{ b\neq 0}\) zachodziłoby \(\displaystyle{ a=\frac cb\in\mathbb{Q}}\).
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Liczba wymierna czy niewymierna?

Post autor: bleze »

Czy \(\displaystyle{ a\notin\mathbb{Q}}\) oznacza że a należy do zbioru liczb niewymiernych?
Awatar użytkownika
Rzeszut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 20 lip 2006, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

Liczba wymierna czy niewymierna?

Post autor: Rzeszut »

Tak, \(\displaystyle{ a\notin\mathbb{Q}}\) oznacza, że \(\displaystyle{ a}\) jest liczbą niewymierną.
ODPOWIEDZ