problem dla indukcji ze skokiem

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

problem dla indukcji ze skokiem

Post autor: bzyk12 »

Korzystając z indukcji ze skokiem m-1, poczawszy od k=m rozwiązać następujące zadanie:
Niech n oraz m będą ustalonymi liczbami naturalnymi większymi od 1 i niech Z(k) oznacza zdanie " Równanie \(\displaystyle{ x ^{n} _{1} +x ^{n} _{2} +....+x ^{n} _{k}=y ^{n}}\) ma rozwiązanie w liczbach naturalnych \(\displaystyle{ x _{1}<x _{2}<...<x _{k}<y}\)". Wykaż, że jeżeli zdania Z(m), Z(m+1),...,Z(2m-2) są prawdziwe, to dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k \ge m}\) zdanie Z(k) jest prawdziwe.
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

problem dla indukcji ze skokiem

Post autor: pawels »

bzyk12 pisze: [...] jeżeli zdania Z(m), Z(m+1),...,Z(2m-2) są prawdziwe [...]
To jest sprawdzenie warunku początkowego.

Przypuśćmy teraz, że dla pewnego \(\displaystyle{ k\geq m-1}\) zachodzi Z(k). Liczbą y pojawiającą się w zdaniu Z(p) będę oznaczał \(\displaystyle{ y_p}\). Wówczas \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{k+m-1}x_i^n=\sum_{i=1}^k x_i^n+\sum_{i=k+1}^{k+m-1}=y_k^n+\sum_{i=k+1}^{k+m-1}x_i^n=y_{k+m-1}^n}\), przy czym przedostatnia równość wynika z Z(k), a ostatnia z Z(m-1). Na mocy zasady indukcji dowód jest zakończony.
ODPOWIEDZ