Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
a) \(\displaystyle{ 15^{231}}\) przez 14
b) \(\displaystyle{ 3^{80}+7^{80}}\) przez 11
c) \(\displaystyle{ 208^{208}}\) przez 23
d) \(\displaystyle{ 18^{2815}}\) przez 14
czy te odpowiedzi są dobre?
a)1 b)3 c)1 d)1
b) \(\displaystyle{ 3^{80}+7^{80}}\) przez 11
c) \(\displaystyle{ 208^{208}}\) przez 23
d) \(\displaystyle{ 18^{2815}}\) przez 14
czy te odpowiedzi są dobre?
a)1 b)3 c)1 d)1
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
Tylko a) i c) są dobrze. Podaj obliczenia, to Ci powiem co jest nie tak z b i d.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
W d) zauważyłem błąd - w trzeciej linijce miałem że 1024=1, teraz dochodzę do pewnego momentu:
\(\displaystyle{ 18 \equiv 4\ (mod\ 14)\\
18^{2815} \equiv 4^{2815}\ (mod\ 14)\\
1024 \equiv 2\ (mod\ 14)\\
4^{5} \equiv 2\ (mod\ 14)\\
4^{2815} \equiv 2^{563}\ (mod\ 14)}\)
a w b) wychodzi jednak 2, tak?
\(\displaystyle{ 18 \equiv 4\ (mod\ 14)\\
18^{2815} \equiv 4^{2815}\ (mod\ 14)\\
1024 \equiv 2\ (mod\ 14)\\
4^{5} \equiv 2\ (mod\ 14)\\
4^{2815} \equiv 2^{563}\ (mod\ 14)}\)
a w b) wychodzi jednak 2, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
Tak, w b) będzie 2.
Natomiast w d) kluczowa jest druga linijka w tym, co napisałeś. Ponieważ ponadto masz
\(\displaystyle{ 4^2=2 \mod14, \ 4^4=2^2=4\mod14}\)
więc..... ?
Pozdrawiam.
Natomiast w d) kluczowa jest druga linijka w tym, co napisałeś. Ponieważ ponadto masz
\(\displaystyle{ 4^2=2 \mod14, \ 4^4=2^2=4\mod14}\)
więc..... ?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
Metoda w miarę standardowa - wystarczy wykładnik przedstawić w postaci sumy potęg dwójki i skorzystać z tego, co wyżej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
U mnie wyszło 4.
Możesz to też zrobić tak: po przeliczeniu kilku początkowych potęg widać, że
\(\displaystyle{ 4^{3k+1}=4,\ 4^{3k+2}=2,\ 4^{3k}=8}\)
wobec tego
\(\displaystyle{ 4^{2815}=4^{3\cdot 938+1}=4}\)
Pozdrawiam.
Możesz to też zrobić tak: po przeliczeniu kilku początkowych potęg widać, że
\(\displaystyle{ 4^{3k+1}=4,\ 4^{3k+2}=2,\ 4^{3k}=8}\)
wobec tego
\(\displaystyle{ 4^{2815}=4^{3\cdot 938+1}=4}\)
Pozdrawiam.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
Można też użyć twierdzenia Eulera
Do a) b) c) można użyć tw Eulera (w b) i c) i d) pokrywa się ono z tw Fermata)
W d) trzeba skorzystać z
\(\displaystyle{ 14=2 \cdot 7}\)
Następnie obliczyć potęgi modulo 2 i modulo 7 (korzystając np z twierdzenia Eulera)
Na koniec trzeba skorzystać z chińskiego tw o resztach
W d) po zastosowaniu twierdzenia Eulera otrzymujesz układ kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\equiv 0 \left(\mod 2 \right) \\ x \equiv 4 \left(\mod 7 \right) \end{cases}}\)
Z tego wynika że Betty obliczyła dobrze
W a) i c) nie potrzeba korzystać z twierdzenia Eulera ale jak ktoś się uprze to można
W b) stosując twierdzenie Eulera które w tym przypadku pokrywa z twierdzeniem Fermata
otrzymujesz
\(\displaystyle{ 3^{8 \cdot 10}+7^{8 \cdot 10} \equiv 1+1 \left(\mod 11 \right)}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 2 \left(\mod 11 \right)}\)
i znowu Betty obliczyła dobrze
BettyBoo, zamiast przeliczać początkowe potęgi można skorzystać z twierdzenia Eulera
które w tym wypadku pokrywa się z twierdzeniem Fermata
Do a) b) c) można użyć tw Eulera (w b) i c) i d) pokrywa się ono z tw Fermata)
W d) trzeba skorzystać z
\(\displaystyle{ 14=2 \cdot 7}\)
Następnie obliczyć potęgi modulo 2 i modulo 7 (korzystając np z twierdzenia Eulera)
Na koniec trzeba skorzystać z chińskiego tw o resztach
W d) po zastosowaniu twierdzenia Eulera otrzymujesz układ kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\equiv 0 \left(\mod 2 \right) \\ x \equiv 4 \left(\mod 7 \right) \end{cases}}\)
Z tego wynika że Betty obliczyła dobrze
W a) i c) nie potrzeba korzystać z twierdzenia Eulera ale jak ktoś się uprze to można
W b) stosując twierdzenie Eulera które w tym przypadku pokrywa z twierdzeniem Fermata
otrzymujesz
\(\displaystyle{ 3^{8 \cdot 10}+7^{8 \cdot 10} \equiv 1+1 \left(\mod 11 \right)}\)
\(\displaystyle{ x \equiv 2 \left(\mod 11 \right)}\)
i znowu Betty obliczyła dobrze
BettyBoo, zamiast przeliczać początkowe potęgi można skorzystać z twierdzenia Eulera
które w tym wypadku pokrywa się z twierdzeniem Fermata
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyznacz reszty z dzielenia - sprawdzenie.
mariuszm, można zrobić różne rzeczy. W tym zadaniu d) rzeczywiście chińskie twierdzenie o resztach daje szybkie rezultaty, ze względu na specyficzna postać równań, które się otrzymuje. Ogólnie to jest jak zwykle - czyli można podać przykłady, w których jedna bądź druga metoda działają lepiej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.