Wykazać, że liczba m nie jest całkowita, jeżeli:
\(\displaystyle{ m=\frac{6q^{2}-p^{2}-pq}{pq-2q^{2}}}\) i \(\displaystyle{ p,q \in \mathbb{Z} \wedge q<p\ \wedge q \nmid p}\).
-- 1 cze 2010, o 21:10 --
[edit]
ok już wiem:
\(\displaystyle{ m=\frac{6q^{2}-p^{2}-pq}{pq-2q^{2}}=\frac{3q+p}{-q}}\) i uzasadnienie, że \(\displaystyle{ q \nmid 3q+p}\), bo \(\displaystyle{ \frac{3q+p}{q}=3+\frac{p}{q}}\)
Wykazać, że liczba nie jest całkowita.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy