Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
Nie jestem pewien ale prawdopodobnie wygląda to tak.
\(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}}\) to inaczej \(\displaystyle{ 7^{729}}\). Skoro mamy poznać dwie ostatnie liczby to musimy wziąć (mod100). Zatem po krótkich obliczeniach \(\displaystyle{ 7^{4}}\) przystaje do \(\displaystyle{ 1(mod100)}\) ~ ponieważ \(\displaystyle{ 7^{4}=2401}\). Więc \(\displaystyle{ (7^{4})^{182}}\) przystaje do \(\displaystyle{ (1)^{182}(mod100)}\). Oczywiście \(\displaystyle{ (1)^{182}=1}\). Brakuje nam jednej potęgi zatem, skoro 7 przystaje do 7, więc \(\displaystyle{ (7^{4})^{182} *7}\) przystaje do \(\displaystyle{ 1*7=7(mod100)}\). Stąd ostanie dwie cyfry liczby \(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}}\) to \(\displaystyle{ "07"}\).
\(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}}\) to inaczej \(\displaystyle{ 7^{729}}\). Skoro mamy poznać dwie ostatnie liczby to musimy wziąć (mod100). Zatem po krótkich obliczeniach \(\displaystyle{ 7^{4}}\) przystaje do \(\displaystyle{ 1(mod100)}\) ~ ponieważ \(\displaystyle{ 7^{4}=2401}\). Więc \(\displaystyle{ (7^{4})^{182}}\) przystaje do \(\displaystyle{ (1)^{182}(mod100)}\). Oczywiście \(\displaystyle{ (1)^{182}=1}\). Brakuje nam jednej potęgi zatem, skoro 7 przystaje do 7, więc \(\displaystyle{ (7^{4})^{182} *7}\) przystaje do \(\displaystyle{ 1*7=7(mod100)}\). Stąd ostanie dwie cyfry liczby \(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}}\) to \(\displaystyle{ "07"}\).
Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
\(\displaystyle{ 9^{9^9}}\) to nie jest \(\displaystyle{ 729}\)
A zadanie było na pewno na forum tylko nie mogę znaleźć. Chyba jako zadanie z jakiegoś konkursu.
A zadanie było na pewno na forum tylko nie mogę znaleźć. Chyba jako zadanie z jakiegoś konkursu.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
Oj, \(\displaystyle{ 9^{9^{9}}\neq 9\cdot 9\cdot 9}\) (tam nie ma nawiasów, więc wzór \(\displaystyle{ (a^b)^c=a^{bc}}\) nie stosuje się).wojtekcz pisze:\(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}}\) to inaczej \(\displaystyle{ 7^{729}}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
\(\displaystyle{ 9^{9^{9}}=4k+1}\) zatem
\(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}=7^{4k+1}=7\cdot (2401)^{k}\equiv 7 \ (mod100)}\)...
\(\displaystyle{ 7^{9^{9^{9}}}=7^{4k+1}=7\cdot (2401)^{k}\equiv 7 \ (mod100)}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
Nieprawda np:smigol pisze:bo \(\displaystyle{ 9=4l+1}\).
dla \(\displaystyle{ l=1}\)
\(\displaystyle{ 9 \neq 5}\)
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
Nie wiem czy mam to komentować, czy co robić...dziubo1 pisze:Nieprawda np:smigol pisze:bo \(\displaystyle{ 9=4l+1}\).
dla \(\displaystyle{ l=1}\)
\(\displaystyle{ 9 \neq 5}\)
Spójrz na konstekst i się domyśl o co chodzi. Z resztą nigdzie nie napisałem, że to ma być spełnione dla każdego l, więc bye, bye
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz ostatnie dwie cyfry rozwinięcia dziesiętnego liczby
Cóż, mylenie kwantyfikatorów jest w szkole powszechne, choć częściej w drugą stronę...
JK
JK