Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
Sosik
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 10 kwie 2008, o 20:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z daleka
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: Sosik »
Znaleść reszte z dzielenia \(\displaystyle{ n^{100}}\) przez \(\displaystyle{ 125}\) dla dowolnego naturalnego n
Prosze o jakiekolwiek wskazowki
-
Logoandre
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: Logoandre »
Radze poczytać zadania z Kongruencji i w ogóle o tym dziale. Powodzenia
-
Xitami
Post
autor: Xitami »
\(\displaystyle{ n^{100}\equiv\left\lfloor\frac{n-1}{5}\right\rfloor-\left\lfloor\frac{n}{5}\right\rfloor+1\ (mod\ 5)}\)