Rozwiązać kongruencje

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Sosik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 10 kwie 2008, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka
Pomógł: 1 raz

Rozwiązać kongruencje

Post autor: Sosik »

Rozwiązać kongruencje dla NWD(a,b)=1
\(\displaystyle{ (a+b)x=_{ab}a^2+b^2}\)

Prosze o pomoc
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozwiązać kongruencje

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ (a+b)x=_{ab}a^2+b^2\ \Leftrightarrow \ (a+b)x=_{ab}a^2+b^2+2ab}\)

Lub przejdź na układ równań rozbijając moduł.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ