Jak elementarnie udowodnić takie prawo korzystając jedynie z faktu, że (R, +) - grupa abelowa?
\(\displaystyle{ (a*b=a*c) <=> b=c}\)
Udowodnić, że a*b=a*c <=> b=c
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 33 razy
Udowodnić, że a*b=a*c <=> b=c
\(\displaystyle{ a*b=a*c / a^{-1}* \Leftrightarrow a^{-1}*a*b=a^{-1}*a*c <=> (a^{-1}*a)*b=(a^{-1}*a)*c \Leftrightarrow e*b =e*c\Leftrightarrow b=c}\)
dla mnie abelowość tu nie ma znaczenia, korzystałam z definicji grupy (\(\displaystyle{ e}\) - element neutralny grupy, \(\displaystyle{ a^{-1}}\) element odwrotny do a) ale pewności nie mam
dla mnie abelowość tu nie ma znaczenia, korzystałam z definicji grupy (\(\displaystyle{ e}\) - element neutralny grupy, \(\displaystyle{ a^{-1}}\) element odwrotny do a) ale pewności nie mam
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
Udowodnić, że a*b=a*c <=> b=c
A czy tutaj, po pomnożeniu z lewej strony stronami przez \(\displaystyle{ a^{-1}}\)
\(\displaystyle{ a^{-1}*a*b=(a^{-1}*a)*b}\)
Nie korzystamy właśnie z abelowości tej grupy?
\(\displaystyle{ a^{-1}*a*b=(a^{-1}*a)*b}\)
Nie korzystamy właśnie z abelowości tej grupy?
Udowodnić, że a*b=a*c <=> b=c
Czy w takim razie w dowodzeniu można mnożyć obie strony równości przez liczbę?
Tego właśnie nie jestem pewna.
Tak naprawdę, do całego dowodu to potrzeba mi udowodnić to:
\(\displaystyle{ (\alpha \vec{x} - \alpha \vec{0} = \vec{0} ) \Rightarrow \vec{x} = \vec{0} , \alpha \in R, \vec{x} \in V}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ (\alpha \vec{x} = \alpha \vec{0}) \Rightarrow \vec{x} = \vec{0}}\)
Czy ten podany wyżej dowód wolno tu zastosować?
Tego właśnie nie jestem pewna.
Tak naprawdę, do całego dowodu to potrzeba mi udowodnić to:
\(\displaystyle{ (\alpha \vec{x} - \alpha \vec{0} = \vec{0} ) \Rightarrow \vec{x} = \vec{0} , \alpha \in R, \vec{x} \in V}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ (\alpha \vec{x} = \alpha \vec{0}) \Rightarrow \vec{x} = \vec{0}}\)
Czy ten podany wyżej dowód wolno tu zastosować?