zamien podany ulamek dziesietny na zwykly

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ona91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

zamien podany ulamek dziesietny na zwykly

Post autor: ona91 »

zamien podany ulamek dziesietny na zwykly
-3,(92)




robilam to metoda ze x= -3,9292 , a 10x= -39,2929 i mi jakos nie wychodzi, wiec nie wiem jak to zrobic
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

zamien podany ulamek dziesietny na zwykly

Post autor: Mruczek »

\(\displaystyle{ x= -3,9292...}\)
\(\displaystyle{ 100x=-392,9292...}\)
\(\displaystyle{ 99x=-389}\)
\(\displaystyle{ x=...}\)
ona91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

zamien podany ulamek dziesietny na zwykly

Post autor: ona91 »

ojej, nie pomyslalam, zeby do 100 pomnozyc x, dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ