Dzielenie liczb o roznych potęgach

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Jakeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroc

Dzielenie liczb o roznych potęgach

Post autor: Jakeer »

Mam liczbe \(\displaystyle{ \frac{4 ^{2} }{4 ^{ \frac{3}{2} } }}\) Normalnie to sie odejmuje potegi, czy w tym przypadku bedzie wynik \(\displaystyle{ 4 ^{ \frac{1}{2} }}\)? Dzieki

A jeszcze jedno, \(\displaystyle{ 3 ^{-3} \cdot 3 = \frac{1}{9}}\) ??
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, o 17:25 przez Jakeer, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Dzielenie liczb o roznych potęgach

Post autor: anna_ »

W tym przypadku też się odejmuje.
Jest dobrze.

\(\displaystyle{ 4^{ \frac{1}{2} }=2}\)-- dzisiaj, o 17:26 --Też jest dobrze
Jakeer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroc

Dzielenie liczb o roznych potęgach

Post autor: Jakeer »

dzieki
ODPOWIEDZ