Znajdź wszystkie naturalne rozwiązania równania.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Rastook
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 19 gru 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Znajdź wszystkie naturalne rozwiązania równania.

Post autor: Rastook »

Znajdź wszystkie naturalne rozwiązania równania:
\(\displaystyle{ 2xy=x+y+1}\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, o 18:06 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: LaTeX.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Znajdź wszystkie naturalne rozwiązania równania.

Post autor: klaustrofob »

czyli \(\displaystyle{ 4xy=2x+2y+2}\) albo \(\displaystyle{ 4xy-2x-2y+1=3}\) czyli \(\displaystyle{ (2x-1)(2y-1)=3}\) stąd \(\displaystyle{ (2x-1=1\land 2y-1=3)\lor(2x-1=3\land 2y-1=1)}\)
Rastook
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 19 gru 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Znajdź wszystkie naturalne rozwiązania równania.

Post autor: Rastook »

dzięki
ODPOWIEDZ