Teoria o chińskich resztach.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
matthewboy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Teoria o chińskich resztach.

Post autor: matthewboy »

Witam, chciałbym was prosić o wyjaśnienie o co chodzi w teorii o chińskich resztach, czytam o tym ale kompletnie nie rozumiem na czym to polega. Bardzo będze wdzięczny jak ktoś pomoże to zrozumieć.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Teoria o chińskich resztach.

Post autor: mol_ksiazkowy »

W najprostszej wersji >
Jesli \(\displaystyle{ a, b}\) sa to liczby naturalne, zas \(\displaystyle{ r, s}\) sa wzglednie pierwsze, to w przedziale
\(\displaystyle{ <1, rs>}\) istnieje dokładnie jedna liczba \(\displaystyle{ c}\) taka, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} c \equiv a \ (mod \ r) \\c \equiv b \ (mod \ s) \end{cases}}\)

A teraz sprobuj znalezc \(\displaystyle{ c}\), gdy \(\displaystyle{ a= 1, b=9}\) i \(\displaystyle{ r= 7, s=11}\)
matthewboy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Teoria o chińskich resztach.

Post autor: matthewboy »

Może jestem za głupi no nie rozumiem tego będę wdzięczny jak jakoś inaczej wyjaśnisz mi to może na przykładzie jakimś.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

Teoria o chińskich resztach.

Post autor: patry93 »

A czy rozumiesz ten zapis:
\(\displaystyle{ a \equiv b (mod \ c)}\)
?
Wiesz, co to są liczby względnie pierwsze?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Teoria o chińskich resztach.

Post autor: mol_ksiazkowy »

Quote:
wyjaśnisz mi to może na przykładzie jakimś
No własnie jest ten przyklad
Oczywiscie zaczac trzeba od podstaw (matthewboy - byc moze nie rozumiesz twierdzenia bo nie znasz podstawowych pojec...? ):
Zapis \(\displaystyle{ a \equiv b (mod \ c)}\) oznacza ze \(\displaystyle{ a-b}\) dzieli sie przez \(\displaystyle{ c}\) ,
W przykladzie jaki tu podałem, muszisz wiec znalezc liczbe naturalna \(\displaystyle{ c}\) z przedzialu <1,77> taka ze
\(\displaystyle{ c-1}\) dzieli sie przez 7, zas \(\displaystyle{ c-9}\) dzieli sie przez 11. Nie jest to specjalnie trudne...
ODPOWIEDZ