Uzasadnij stałą wartość wyrażenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
grabka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 27 cze 2009, o 15:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

Uzasadnij stałą wartość wyrażenia

Post autor: grabka91 »

Uzasadnij, że dla dowolnych liczb a i b wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{ \left|a-b \right|+ \left|b-a \right| }{2 \left|a-b \right| }}\) ma stałą wartość
Jak to dalej pociągnąć?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Uzasadnij stałą wartość wyrażenia

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ |b-a|=|a-b|}\)
ODPOWIEDZ