prawo skracania dla dodawania i mnożenia dla liczb naturalny

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
siernieczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 13 mar 2010, o 21:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 8 razy

prawo skracania dla dodawania i mnożenia dla liczb naturalny

Post autor: siernieczka »

Mam za zadanie udowodnić takie prawa dla liczb naturalnych:
1) dodawania:
\(\displaystyle{ (i,j,m \in N \wedge m+i=m+j)\Rightarrow i=j}\)
2) mnożenia:
\(\displaystyle{ i,j,m \in N (i \neq 0 \wedge ij=im)\Rightarrow j=m}\)
Mam przy tym skorzystać z takich twierdzeń :
1)\(\displaystyle{ (m,n,a \in N \wedge m\leq n)\Rightarrow (a+m\leq a+n)}\)
2)\(\displaystyle{ i,j,m \in N(i \neq 0 \wedge j\leq m)\Rightarrow ij \leq im}\)
albo z innych. Czy ktoś może wie jak to zrobic??
ODPOWIEDZ